Jaką ofertę przygotować, by przyciągnąć turystów? Swoimi sprawdzonymi praktykami w tym zakresie wymieniano się podczas czwartego międzynarodowego spotkania, w którym wzięło udział 12 osób reprezentujących 6 instytucji z Włoch, Francji, Węgier, Hiszpanii i Finlandii oraz osoby zaangażowane w realizację projektu, reprezentujące Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego. W projekcie SYSTOUR uczestniczyli także regionalni interesariusze projektu.
Pierwszego dnia goście wydarzenia odwiedzili kilka miejsc na Sandomierskim Szlaku Jabłkowym, m.in.: Zabytkowy Młyn w Trzykosach, Izba Tradycji Ogrodniczej w Obrazowie, Świętokrzyski Ogród Inspiracji w Andruszkowicach, a także Bałtowski Kompleks Turystyczny i Świętokrzyską Zagrodę Kultury „Harmonia” w Hucie Szklanej. Później nastąpiła degustacja lokalnych produktów: podpłomyków, praznoli, miodów i wina.
Drugiego dnia przewidziano zwiedzanie Zabytkowego Zakładu Hutniczego w Maleńcu, w którym prowadzone były m.in. zajęcia edukacyjne z zakresu wyrobu przedmiotów żelaznych i degustacja lokalnych dań: kugiel, podpiwek, zapiekanki. W drugiej części dnia uczestnicy wizyty studyjnej odwiedzili Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni, gdzie wzięli udział w lekcji muzealnej wypieku chleba w chałupie ze Złotnik
Projekt realizowany jest przez oddział Współpracy Gospodarczej i Projektów Europejskich Departamentu Inwestycji i Rozwoju przy wsparciu merytorycznym Departamentu Edukacji, Sportu, Turystyki i Spraw Zagranicznych w ramach programu INTERREG EUROPA 2021- 2027 i finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego UE.
Głównym celem projektu SYSTOUR jest przeniesienie ruchu turystycznego na obszary wiejskie, które nie są wykorzystywane oraz podkreślenie specyfiki tych terytoriów, szukając równowagi w każdym z nich poprzez 3 główne aspekty:
- mobilność (transport, inicjatywy publiczne lub prywatne)
- połączenie cyfrowe
- szczególne doświadczenia (zdrowy wypoczynek, gastronomia, oferta uzdrowiskowa).
![Uczestnicy projektu pozują do wspólnego zdjęcia](/images/aktualnosci/2024/05/systour1_2024_a1_1024x768.jpg)
![Uczestnicy we wnętrzu starego młyna](/images/aktualnosci/2024/05/systour1_2024_a2_1024x768.jpg)
![Uczestnicy we wnętrzu starego młyna – rzut z góry](/images/aktualnosci/2024/05/systour1_2024_a3_1024x768.jpg)
![Uczestnicy przy armacie](/images/aktualnosci/2024/05/systour1_2024_a5_1024x768.jpg)
![Goście ładują armatę](/images/aktualnosci/2024/05/systour1_2024_a6_768x1024.jpg)
![Goście przebierają się w szlacheckie stroje](/images/aktualnosci/2024/05/systour1_2024_a7_1024x768.jpg)
![Metalowe koło w młynie](/images/aktualnosci/2024/05/systour1_2024_a8_1024x768.jpg)
![Uczestnicy projektu na tle winorośli](/images/aktualnosci/2024/05/systour2024_1_1024x768.jpg)
![Uczestnicy na tle kamiennego domostwa](/images/aktualnosci/2024/05/systour2024_2_1024x768.jpg)
![Dyrektor Anna Kucharczyk i inni słuchają wykładu](/images/aktualnosci/2024/05/systour2024_3_1024x768.jpg)
![Wszyscy próbują chleba](/images/aktualnosci/2024/05/systour2024_5_1024x768.jpg)
![Zdjęcie chleba domowego wypieku](/images/aktualnosci/2024/05/systour2024_6_1024x768.jpg)
![Uczestnicy projektu pozują do zdjęć na tle Bramy w Bałtowie](/images/aktualnosci/2024/05/systour2024_9_1024x768.jpg)
![Uczestnicy na tle dinozaura](/images/aktualnosci/2024/05/systour2024_10_768x1024.jpg)
![](/images/aktualnosci/2024/05/systour2024_13_768x1024.jpg)
![](/images/aktualnosci/2024/05/systour2024_14_1024x768.jpg)
![Uczestnicy projektu pozują do wspólnego zdjęcia](/images/aktualnosci/2024/05/systour1_2024_a1_230x173.jpg)
![Uczestnicy we wnętrzu starego młyna](/images/aktualnosci/2024/05/systour1_2024_a2_230x173.jpg)
![Uczestnicy we wnętrzu starego młyna – rzut z góry](/images/aktualnosci/2024/05/systour1_2024_a3_230x173.jpg)
![Uczestnicy przy armacie](/images/aktualnosci/2024/05/systour1_2024_a5_230x173.jpg)
![Goście ładują armatę](/images/aktualnosci/2024/05/systour1_2024_a6_230x173.jpg)
![Goście przebierają się w szlacheckie stroje](/images/aktualnosci/2024/05/systour1_2024_a7_230x173.jpg)
![Metalowe koło w młynie](/images/aktualnosci/2024/05/systour1_2024_a8_230x173.jpg)
![Uczestnicy projektu na tle winorośli](/images/aktualnosci/2024/05/systour2024_1_230x173.jpg)
![Uczestnicy na tle kamiennego domostwa](/images/aktualnosci/2024/05/systour2024_2_230x173.jpg)
![Dyrektor Anna Kucharczyk i inni słuchają wykładu](/images/aktualnosci/2024/05/systour2024_3_230x173.jpg)
![Wszyscy próbują chleba](/images/aktualnosci/2024/05/systour2024_5_230x173.jpg)
![Zdjęcie chleba domowego wypieku](/images/aktualnosci/2024/05/systour2024_6_230x173.jpg)
![Uczestnicy projektu pozują do zdjęć na tle Bramy w Bałtowie](/images/aktualnosci/2024/05/systour2024_9_230x173.jpg)
![Uczestnicy na tle dinozaura](/images/aktualnosci/2024/05/systour2024_10_230x173.jpg)
![](/images/aktualnosci/2024/05/systour2024_13_230x173.jpg)
![](/images/aktualnosci/2024/05/systour2024_14_230x173.jpg)